fbpx

Interview met Plant Manager Robert Martens

Ontmoet Robert Martens

Een klein begin

Toen ik in 2008 begon bij Interchemie was het bedrijf relatief klein en maakten we veel met relatief weinig middelen. Dat is nog niet zo lang geleden, zeker als je ziet waar we nu staan. Vanwege ons kleine begin en de enorme groei die we hebben doorgemaakt, zijn we per definitie een lerende organisatie. 

 

We zijn een internationaal opererende organisatie en zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid. Ons personeelsbestand moet meegroeien en we zoeken mensen die de kennis en drive hebben en de uitdaging zien om het continu een beter te doen samen met ons. Kenmerkend voor hoe wij met elkaar samenwerken, is het voorbeeld van de machine die we op maat hebben laten maken. 

 

Die op maat gemaakte machine hebben de productieleider en ik opgepakt. We hebben het technische gedeelte van de machine toegankelijk gemaakt in een fysiek aparte ruimte van de ruimte waarin de productie plaatsvindt. Op deze manier komt de productie hygiëne nooit in het gedrang. Bij periodiek onderhoud aan de machine hoeft de monteur niet in de hygiënische ruimte te komen. Door deze uitdaging gezamenlijk aan te pakken, hebben we een creatieve en effectieve oplossing gevonden. 

Goed werkgeverschap

Als producent van kwalitatief hoogwaardige diergeneesmiddelen hebben we natuurlijk te maken met kaders als wet- en regelgeving, maar binnen die kaders slagen mensen bij ons het beste als ze zich afvragen hoe dingen nóg beter kunnen. Alleen maar geijkte paden vind je bij ons niet. Dat creatieve en ondernemende oplossingsvermogen is normaliter een heel sterk punt van Interchemie Venray, maar dat is helaas een beetje naar de achtergrond geraakt. We hebben een enorme volumetoename in de productie en groei van het bedrijf  meegemaakt. Helaas is de groei in ons personeelsbestand daarin achtergebleven.  

 

Daarom zetten we in op goede arbeidsvoorwaarden, kwaliteit van onze mensen en we zijn druk bezig om de ergonomie en fysieke belasting binnen ons bedrijf te verbeteren. We willen voor de operators minder fysieke belasting, zodat er meer ruimte en energie overblijft om verdere verbeteringen te bedenken. 

We streven naar Operational Excellence én naar goed werkgeverschap.

Gasten die in de schuur aan hun brommers sleutelen, doen dat in volledige vrijheid van denken en handelen. Zodra ze voor een werkgever aan het werk gaan, lijkt die creativiteit verloren te gaan. Hoe enorm zonde is dat? Die capaciteit proberen wij te behouden en zelfs aan te moedigen. Dit past binnen de filosofie van Interchemie; iedereen wordt uitgedaagd om op te schrijven wat je opvalt en je ideeën in te brengen. We werken er ook naartoe om meer met Verbeterteams te werken (met teams werken aan duurzame en soms grote verbeteringen). 

Zoals gezegd, werken wij naar goed werkgeverschap en operational excellence. Dat laatste wil zeggen dat de machines een zo groot mogelijke output moeten leveren. Stel dat een sachet lijn 120 sachets per minuut kan leveren. Dan willen we onze output ook richting die 120 hebben, maar tegelijkertijd onze kwaliteitsnorm behouden. Een immens leuke uitdaging waar iedereen binnen Interchemie bij betrokken wordt.

“We vieren onze successen, soms met een slagroomtaartje of worstenbroodjes. Laatst had iemand na zijn werktijd een storing verholpen en die mocht op kosten van Interchemie naar McDonalds. Bleek de Mac dicht te zijn, haha. Toen heeft hij op Thuisbezorgd.nl wat lekkers besteld op kosten van de zaak. We zetten samen de schouders eronder, pakken samen problemen aan en als er succes behaald wordt, vieren we ook met zijn allen. Zo ontwikkelen we steeds een stapje verder.”

Wat ik vaak tegen sollicitanten zeg is: “Niemand kan alles alleen. Ieder product dat eruit gaat, daarin heeft iedereen een rol gehad. Jij in jouw functie, de schoonmaakster en ik als eindverantwoordelijke.”